+38 (044) 490-32-48 +38 (044) 490-32-49
info@wm-ua.com.ua

Зберігання зерна методом охолодження – установки GRANIFRIGOR ™

Зерно – це один з найважливіших основних продуктів харчування. За даними продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в світі щорічно псується близько 20% зібраних зернових. Основними причинами таких значних втрат є зараження зерна комахами-шкідниками та ураження зерна пліснявими грибками.

Ефективне вирішення даної проблеми забезпечує застосування обладнання GRANIFRIGOR ™. За допомогою установок для охолодження зерна GRANIFRIGOR консервуються мільйони тонн зернових, олійних культур, рису, кукурудзи та інших зернових культур.

Переваги консервації методом охолодження GRANIFRIGOR ™

Зменшення втрат сухої речовини Дозрівання врожаю – це кульмінація процесу розвитку зернових. Але і після збору врожаю зерно продовжує жити і дихати. При диханні внаслідок поглинання кисню вуглеводи розщеплюються і перетворюються на вуглекислий газ, воду і тепло, в результаті чого відбувається втрата сухої речовини. Охолодження зерна дозволяє значно зменшити втрати сухої речовини.

Запобігання втрат обсягу і якості внаслідок життєдіяльності комах Спочатку консервація методом охолодження використовувалося для вологого зерна до сушіння. Однак в даний час частіше охолоджують сухе зерно, ніж вологе – головним чином, з метою захисту від поширення комах і шкоди, викликаних ними. Втрат, викликаних поїданням комахами, можливо уникнути при охолодженні врожаю до температури нижче 13 ° C. При відповідних низьких температурах комахи впадають в зимову сплячку і не приносять шкоди закладеному на зберігання зерну.

Охолодження без хімічних захисних заходів Хімічна обробка зерна вже сьогодні в значній мірі контролюється спеціальними інстанціями. Хімічні субстанції, необхідні для газації, тягнуть за собою істотні витрати і складну процедуру.

Профілактика цвілевих грибів Залежно від кліматичних умов і сівозміни регіональні поля зернових можуть бути в різній мірі уражені фузаріозом. Крім істотного фінансового збитку існує небезпека виникнення мікотоксинів. Мікотоксини здатні отруювати як людей, так і тварин. Сприятливою умовою для розвитку цвілевих грибів і їх мікотоксинів, зокрема, афлатоксину, в числі іншого є тепло. Охолодження зерна за допомогою установок GRANIFRIGOR ™ запобігає дане розвиток.

Економія витрат на сушку Пшениця, зібрана вологою, в залежності від подальшого використання висушується до вмісту вологи 14-17%. При цьому в спеціальній сушильній установці нагрівається циркулює повітря, який екстрагує вологу з зерна і виводить назовні. Оптимальний вміст вологи в кукурудзі, рисі або олійних культурах нижче, ніж у пшениці

Економія при консервації методом охолодження досягається при дотриманні наступних трьох передумов: • При кожній процедурі охолодження виникає супутній ефект просушування. Він додатково знижує вологість на 0,5-1,5% на кожні 20К охолодження складованого зерна. При більш високому вмісті вологи (> 18% вологи) додатковий ефект просушування може бути вище, на відміну від сухого зерна (<14% вологи), просушка якого настільки незначна, що може не братися до уваги. • Час перебування в сушінні може бути скорочено при оптимізації сушіння і охолодження. Таким чином, економиться енергія і підвищується потужність сушки. • Чим менше енергії впливає на зерно, тим більше делікатна сушка. В результаті цього виникає менше пошкоджень від напруги.

Відсутність втрат при перескладуванні При звичайному складуванні без охолодження найчастіше необхідно перескладування. В результаті перемішування і пов’язаного з ним інтенсивного контакту з повітрям елімінуються теплові точки.

Також необхідно додаткове вільне складське приміщення (камера силосу), при цьому при кожному перескладуванні мають місце втрати до 0,03% загальної кількості. До цього додається енергопостачання технічних установок з розрахунку від 1 до 3 кВт / год на тонну зерна. Зерно, охолоджене за технологією GRANIFRIGOR не вимагає перескладування.

Застосування охолоджувальних установок GRANIFRIGOR ™ дозволяє уникнути значних втрат зерна, зберегти якість зерна, а також знизити витрати на зберігання.



 

Новини та статті